вторник, 24 юли 2012 г.

Шок - 2,73 лева за литър дизел


Дизелът отново достигна рекордната си цена от края на март, като на 23 юли литър от горивото се продаваше за 2,73 лв. в бензиностанциите.
До високите цени на горивата се стигна след поредното повишение на цените на едро от "Лукойл България" на 22 юли. Това е четвъртото поред увеличение от началото на месеца, като за периода нафтата е поскъпнала с 23 стотинки за литър, а бензинът - с 18 стотинки.

"Две са причините за повишението на цените на дребно - рязкото поскъпване на горивата на световните пазари през последните две седмици и повишаването на курса на долара спрямо еврото", обясни пред "Труд" търговският директор на "Петрол" Иван Костадинов.
От края на февруари и през целия март наблюдавахме непрекъснато поскъпване на горивата на дребно. От "Лукойл" тогава оправдаха скока с влагането на зимни добавки в дизела. В момента подобен фактор не влияе, признаха търговци. Поскъпването не е повлияно и от задължителното влагане на биокомпоненти в горивата от 1 юли, коментира Костадинов.
В средата на юни българската рафинерия "Лукойл Нефтохим" спря да обявява публично цените на горивата на едро с оправданието, че срещу дружеството се води разследване от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).
В момента КЗК разследва за картел общо четири петролни компании, които продават горива на едро - "Лукойл", ОМВ, "Нафтекс Петрол" и "Ромпетрол". Според източник, близък до антимонополния орган, няма да има глобено дружество, защото фирмите ще предложат мерки за подобряване на конкуренцията. 
Докато на българския пазар дизелът и бензинът поскъпват, на международните вече се чувства движение надолу. Още в петък цените на петрола тръгнаха надолу, като вчера барел от определящия цените в Европа сорт "Брент" се продаваше за $ 102,42 - с $ 3 по-малко, отколкото в края на миналата седмица.
В края на март, когато бяха постигнати досегашните рекордни цени на горивата, барелът сорт "Брент" се котираше за над $ 120.

Няма коментари:

Публикуване на коментар