Ябълките са
най-замърсени с пестициди сред всички плодове и зеленчуци, които си купуваме.
След тях са целината и чушките.
Най-чисти по
същия показател са лукът, ананасите и царевицата, съобщават от Environmental
Working Group (EWG), цитирани от Здраве.бг.
Наскоро те
публикуваха поредното си проучване върху съдържанието на пестициди и други
химикали в неорганичните храни.
Изследователите
от EWG твърдят, че са установили "значими остатъци от пестициди" в 68%
от продукцията, която са тествали, включително химикали, които са забранени за
употреба в земеделието.
Остатъци като
органофосфати, които могат да причинят проблеми с нервната система, били
открити и в бебешките храни.
Учените,
както и след всяко предишно тяхно изследване, са съставили списък с 12-те
най-замърсени плодове и зеленчуци, но в доклада си този път са включили и
списък с 15-те най-малко замърсени.
Начело на
списъка с най-замърсената продукция са ябълките, следвани от целината, чушките,
прасковите, ягодите, нектарините, гроздето, спанака, марулите и краставиците.
Най-чистите
плодове и зеленчуци започват от лука, следван от сладката царевица, ананасите,
авокадото, зелето, граха, аспержите, мангото, патладжана и кивито.
Зеленият
фасул, къдравото зеле и зелените листни зеленчуци, които били тествани,
съдържали остатъци от пестициди, които ги класират извън челната 12-ица, но все
пак в тях са открити органофосфатни замърсители.
Лобистки
групи като Алианса по храните и земеделието твърдят, че EWG са изопачили
диаграмите и плодовете и зеленчуците могат да бъдат измити преди консумация,
като така ще бъдат премахнати всички остатъци от пестициди.
Но все пак
много специалисти са единодушни, че миенето едва ли е достатъчно във всички
случаи.
Няма коментари:
Публикуване на коментар